Énekoktatás magyarul, angolul és hollandul

Legszívesebben zuhanyzás közben énekelsz? Vagy karaoke-őrült vagy, aki szeretne szombat esténként jobban teljesíteni a klubban? Netán az éneklés többet jelent Neked, mint csupán egy hobbi, és szeretnél profibbá válni abban, amit csinálsz? Zeneiskolába, konzervatóriumba jelentkeznél és szükséged lenne valakire, aki felkészít a felvételire?

Bármi is a válasz, ha szeretnéd, hogy a zene és az éneklés az életed részévé váljon, segítek Neked, hogy a legjobbat hozd ki magadból.

Rengeteg féle tanítványom volt már az évek során.

A legfiatalabb énekes 16 éves volt, a legidősebb 66. Volt, akinek komoly tervei voltak, és ezek megvalósításához keresett professzionális segítséget, hogy mind hangilag, mind lelkileg fejlődni tudjon. Volt, akinek semmilyen zenei előképzettsége nem volt, mégis szeretett énekelni, szerette volna előadni a kedvenc számait, melyeket eddig csak hallgatott. Volt, aki konkrét problémával érkezett, volt, aki nem tudta, merre is kellene mennie, és csak egy kis inspirációra várt. Volt, aki szeretett volna elénekelni egy dalt a menyasszonyának az esküvőjükön, és erre segítettem neki felkészülni. Volt, aki minden pénteken karaoke bárba ment, és megelégelte, hogy nem jön ki az a magas hang. Volt, aki soha nem mert még senki előtt énekelni. Volt, aki nagyon is mert énekelni mások előtt, de nem ártott kicsit csiszolgatni a tudását. Volt, akinek jó hallása volt. Volt, akinek nem. Volt, akivel barátok lettünk. Volt, akinek nem volt elég önbizalma. Volt, akinek rengeteg volt. Volt, aki remek dalokat írt, de gondot okozott neki előadni. Volt, akit a jazz érdekelt. Volt, akit a pop. Volt, aki oroszul szeretett volna énekelni. Volt, aki olaszul. Volt, aki az éneklésben egyfajta terápiát látott. Volt, aki a komfortzónája határait szerette volna feszegetni.

Mivel 7 évig Amszterdamban tanítottam, rengeteg féle nemzetiségű tanítványom volt már. Tanítok magyarul, angolul és hollandul is.

ÉNEKLÉS ÉS MEDITÁCIÓ

A zene egy olyan nyelv, melyet minden ember ért. Gyógyít, erőt ad, feltölt, és segít túlélni a legnehezebb napokat, még akkor is, ha csak hallgatjuk. Csak gondold el, ha Te magad hozod létre!

Egyszer Budapesten a közönség soraiban részese voltam egy Bobby McFerrin koncertnek. Bobby ott ült egyedül a színpadon, nem volt zenekar mellette, csak ő volt egyedül, ő és a hangja. Rávette a közönséget, hogy csatlakozzon hozzá, így az egész csarnok egyszerre énekelt. Minden és mindenki eggyé vált, nem voltak határok, különbségek, csak tiszta, őszinte szeretet.

De nem kell világhírű zenésznek, vagy énekesnek lenni ahhoz, hogy megtapasztald a varázslatot, amit a zene képes adni. Énekelj együtt a gitáros sráccal, aki a tábortűznél játszik, ugyanilyen jól fog esni.

Az éneklés, zenélés olyan, mint a meditáció. A jelenben vagy. Amikor énekelsz, nem foglalkozol a problémáiddal, nem gondolkozol a múlton, vagy éppen szorongsz a jövő miatt. Csak a hangokkal, a szöveggel, a dallammal foglalkozol. Ettől lesz az egész olyan varázslatos.

Nem számít, miért akarsz énekelni, amíg érzed, hogy ehhez van kedved, erre van szükséged, élvezd!

Eleinte ijesztőnek tűnhet, hogy valaki másnak megmutasd az énekhangodat. A hangot, amit eddig talán igazán senki sem hallott. Egy eddig titkolt részedet feded fel majd előttem, ami miatt eleinte talán izgulsz majd. Tudom, mert én is elkezdtem egyszer. Emlékszem, hogy az első színpadi fellépésimen annyira remegett a hangom, hogy képtelen voltam úrrá lenni rajta. De ahogy telik az idő, ahogy gyakorolsz és egyre biztonságosabban érzed magad egy szituációban – jelen esetben a mások előtt való éneklésre gondolok -, egyre magabiztosabbá válsz majd, és megnyílsz.

MIT TUDOK NEKED ADNI?

Egy énekóra számomra nem csak skálákat, és daléneklést jelent. Nem mindenkinek ugyanaz kell ahhoz, hogy jó énekessé váljon. Néha olyan pici mozaikdarabkák hiányoznak, amire magad sem gondolnál.

Segítek megtalálni magadat a zenében, vagy ha éppen már tudod, merre szeretnél menni, dolgozhatunk azon, hogy még jobb énekes legyél.

Ha már tudod, hogy a jazz vagy a populárisabb műfajok érdekelnek, de nem ismersz elég dalt, építsünk együtt egy olyan repertoárt, amire büszke lehetsz! Ha sok dalt ismersz, de a többi részlettel nem vagy elégedett, dolgozhatunk a színpadi jelenléten, a prozódián, az angol kiejtésen, vagy éppen az improvizáción.

Ha úgy érzed, hogy mindent tudsz, amíg senkinek nem kell előadni, akkor a lámpaláz leküzdése, és a magabiztosság építése lesz a fókuszban.

Olyan témákról is beszélhetünk, mint zene-elmélet, zene-történet, vagy éppen az ön-menedzselés.

AZ ÉNEKÓRÁK MENETE

Általában skálázás, stílusgyakorlatok és néhány légzőgyakorlat után egy válaszott dallal foglalkozunk. Ez lehet a Te dalválasztásod is, de én is szívesen segítek neked, hogy olyan dalt találjunk, amit szívesen megtanulnál, énekelnél. Természetesen az órák menete szinte mindenkinél más és más. Van, aki csak képezni szeretné a hangját és dalt nem is akar itt énekelni. Van, aki fordítva van ezzel, velük egy kis bemelegítés után jöhetnek is a dalok. Olyan is van, hogy egy kis beszélgetésnek nagyobb eredménye van, mint a hónapokon át tartó gyakorlásnak.

Ne aggódj a technikai részletek miatt. A dalok zenei kíséretéről én gondoskodom, ezeket haza tudod majd vinni egy kis otthoni gyakorlásra.

HELYSZÍN, ÁRAK, LEMONDÁS

Az énekórák Budapest Palotanegyedében zajlanak, a 8. kerületi Krúdy utcában. Nagyon jól megközelíthető ez a környék, a 4/6-os villamos Harminckettesek tere megállójától 2 percet kell csupán sétálni, és csak néhány perccel tart tovább, ha a Kálvin térre vagy a Rákóczi térre érkezel metróval.
Bármelyik hétköznap jöhetsz 9 és 16:00 óra között.
Az órák 50 percesek és 10.000 Ft-ba kerülnek. Fizethetsz készpénzzel, banki átutalással, vagy Revoluton keresztül. Ebben az árban már a 27%-os áfa is benne van.
Mindenkivel előfordul, hogy a már megbeszélt órát le kell mondania. Igyekezz ezt minél előbb megtenni, kérlek! Ha 48 órán belül mondasz le órát, sajnos ki kell majd fizetned. Rugalmas vagyok, szívesen beszélek meg Veled másik időpontot ugyanarra a naptári hétre, ha valami közbejön.

GITÁROKTATÁS

Jazz-gitáros férjem, Reschofsky Dávid ugyanezen a helyszínen ad gitárórákat. Rengetegszer előfordult már, hogy az énekesek kedvet kaptak gitározni, vagy a gitárosok énekelni. Ilyen esetekben szívesen összeegyeztetjük a két órát, hogy ne kelljen egy héten kétszer is eljönnöd hozzánk.

A gitárórákról bővebben: www.gitartanar-budapest.hu